Pijn in de bil

Een van de meest voorkomende klachten bij rugpatiënten is pijn in bil. Deze pijn straalt vaak uit net boven de bil, de heup en de lies. Het kan ook zo zijn dat er pijn of tintelingen het been in gaan. Vaak is het opstaan vanuit een stoel lastig en pijnlijk en de trap omhoog lopen geeft een beklemmend gevoel in de lies. Liggen op de zij is vaak onmogelijk en draaien in bed kan pijnlijk zijn in de lies.

Er zijn verschillende oorzaken voor pijnklachten in de bilstreek. Aangezien meerdere weefsels aangedaan kunnen zijn en ook andere gebieden, zoals de onderrug, pijnuitstraling naar de bilstreek kunnen veroorzaken, is het belangrijk de precieze plaats van de blessure te lokaliseren om met een goede behandeling te kunnen beginnen.

Overmatig geprikkelde zenuw

Langs de rugspieren en de bekkenrand loopt door de bilspieren heen een grote zenuw naar de benen toe. Deze zenuw, de ischiaszenuw, kan door afwijkingen aan de onderste wervels overmatig geprikkeld raken. Zo kan een hernia in de onderrug rechtstreeks druk geven op een zenuw. Een doffe pijn onder in de rug kan een signaal zijn voor het beginstadium van ischias. Bij sommige bewegingen kan die pijn scherp en stekend zijn. Pijnuitstraling, maar ook een doof gevoel of spierzwakte door het been heen kan het gevolg zijn. Vaak zakken patiënten met deze klacht door hun been. Deze klachten kunnen zich dan uitstrekken tot in de kuit, achillespees en voet en waarbij het dan wel duidelijk is dat een zenuwinklemming of -beschadiging de oorzaak van de pijn is of blijven maar zeer beperkt in de bil aanwezig.

Prikkeling van de ischiaszenuw kan ook worden veroorzaakt door spierverhardingen laag in de rug of in de bilstreek. Vooral het verloop van de zenuw door of langs de piriformis, één van de diepere bilspieren ook wel peervormige spier genoemd, kan aanleiding zijn voor chronische prikkeling van de ischiaszenuw. Bij 79.1% van de mensen loopt deze zenuw net onder deze spier. Bij 14.3% loopt een tak van de zenuw dwars door de piriformis spier. Verhoogde spanning van de peervormige spier leidt dat ook automatisch tot druk en irritatie van de zenuw. Dit zijn klachten die lijken op een hernia maar is dit in het geheel niet. Bij ischialgie ten gevolge van een piriformis syndroom is er meestal geen rugpijn. Een diepe vervelende pijn onder in de bil domineert. Bij piriformis syndroom is zitten het meest pijnlijke.

Bij zenuwprikkeling is het van groot belang een juiste diagnose te stellen omtrent de oorzaak. Bij een goede behandeling van wervels, rugspieren, bekken-standafwijkingen of bilspieren kunnen de ischiasklachten weer verdwijnen.