Rugpijn bij kinderen

Meer dan 80% van de volwassenen krijgt rugpijn. Dit percentage is groot, maar uit een recent onderzoek aan de universiteit van Harvard blijkt dat ook meer en meer kinderen te kampen krijgen met rugklachten. Bij kinderen tussen 6 en 12 jaar ligt dit rond de 20%, bij tieners en adolescenten stijgt dit naar 66%.

Rugklachten bij kinderen

Het dragen van zware boekentassen of rugzakken, gebrek aan sport en een slechte houding zijn de hoofdverantwoordelijken voor de rugklachten bij kinderen en adolescenten.

Zware boeken tassen en rugzakken

Een boekentas of rugzak mag niet meer wegen dan 10% van het lichaamsgewicht. Vaak wegen schooltassen meer dan 33% van het gewicht van het kind. Dit is slecht voor de gezondheid van de rug en kan op termijn een verkeerde kromming en scheefstand van de wervelkolom veroorzaken. De boekentas of rugzak lichter maken is noodzakelijk om te vermijden dat een kind al op jonge leeftijd chronische rugpijn ontwikkelt.

Vaak nemen kinderen overbodig veel boeken mee en is het zelfs mogelijk om de spullen in een lessenaar of in een kast op school te laten. Ideaal is om de lasten (boeken, schriften, …) te verdelen over 2 tassen. Zo worden de armspieren meer ingezet en de rugspieren toch wat gespaard. Een tas met een handvat in plaats van een schouderriem krijgt de voorkeur. Tegenwoordig lijken de schooltassen op wieltjes een oplossing om de zware boekentas niet op de schouder of op de rug te moeten dragen, maar dit is ook niet goed, omdat het kind zich moet draaien om de tas te trekken. Een ideale boekentas zit vlak op de rug en zit net boven het bekken en net onder de schouders. De straps moeten breed genoeg (ongeveer 4 cm) en goed opgevuld zijn om de druk op het schoudergewricht en het sleutelbeen te verminderen.

Slechte houding

Een andere oorzaak van rugpijn is de slechte, hangende houding die kinderen aannemen op de schoolbanken of op de sofa. De rugspieren van kinderen zijn daarbij ook nog eens zwakker dan ooit. Tegenwoordig gaan kinderen minder bewegen en buitenspelen, maar zitten ze wel uren voor de televisie of de computer. Rugspieren komen daardoor minder tot ontwikkeling en een verkeerde houding zorgt op lange termijn voor een ingezakte wervelkolom.

Kinderen met rugklachten hebben later 50% meer kans op het ontstaan van chronische rugklachten. Het is belangrijk om als ouder vroeg te reageren en het kind bewust te maken van een goede lichaamshouding, correcte rugbelasting en voldoende bewegen.