Wat mag je tillen?

Wasmachiene, parasolpoot, bloempakken, kinderen, boodschappen, bouwmaterialen,… Het lijstje van zware objecten die we al dan niet regelmatig tillen is niet eindig. De structuur die we daarmee het meest belasten, onze rug, is dit wel! Tillen is niet goed, althans van zware zaken, dat weet iedereen wel. Maar hoeveel is teveel? Sparen tiltechnieken je van alle leed?

We zijn geen mieren

Van alle levende organismen op aarde zijn er maar heel weinig die tillen. Een leeuw, die gezien wordt als een sterk dier, zal hooguit zijn welpen in de bek dragen. Zijn prooi eet hij dan liever ter plaatse. De kangoeroe’s buidel doet enkel dienst als “draagdoek” voor de kleintjes en niet als boodschappentas. De mieren zijn een uitzondering! Deze bijzondere insecten kunnen afhankelijk van hun soort 50 tot wel 100 keer hun eigen gewicht dragen. Geen vergelijk met ons dus. Als een mens gemiddeld 75kg weegt zou dit een draaggewicht van ongeveer 5000kg zijn. Ontwikkeld een mier daardoor rugklachten? Geen idee, moet je aan de mier-chiropractor vragen. Ontwikkelen wij rugklachten door teveel te tillen? Zeker weten!

Hoeveel is teveel?

We komen niet met een handleiding. Iedereen is anders. Onderzoek zorgt voor richtlijnen die momenteel maximaal 25 kg aanraden. In de praktijk raden we voor een man 25 en voor een vrouw maximaal 15 kg aan. Dat komt omdat de meeste mannen morfologisch sterker zijn. Hou er rekening mee dat dit wel degelijk een maximum is. Niet zoals een snelheidsbeperking van 120 km/h waar iedereen minimum 120 km/h rijdt.

Zijn tiltechnieken nuttig?

Veel gezondheidswerkers voorzien tilcursussen voor verpleegkundigen, ziekenverzorgers, vrachtwagenchauffeurs, bouwvakkers of andere mensen die beroepsmatig veel tillen. Uit grootschalig onderzoek blijkt dat met of zonder aanleren van tiltechnieken de kans op rugklachten dezelfde blijft. Daaruit besloten onderzoekers dat tilcursussen niet nuttig zouden zijn. Dit is volgens mij heel kort door de bocht. Men denkt daarbij niet aan heel veel andere factoren die tevens mee een rol spelen bij het ontwikkelen van rugklachten. Dus tiltechnieken zijn volgens ons wel degelijk zeer nuttig.

Om rugklachten te vermijden moet er een gezond evenwicht zijn tussen belastbaarheid en belasting. De belastbaarheid van je rug kun je verhogen door hem in een goede conditie te houden. De belasting kan je verlagen door handelingen en gewoontes te vermijden die slecht zijn voor je rug, zoals bijvoorbeeld te zwaar tillen.