Wij werken op water!

Het is geen toeval dat onze planeet, ieder levend organisme en natuurlijk

ons eigen lichaam uit ongeveer 76% water bestaat. Wij werken op water!

hoofdpijnen, vermoeidheid, etc. Minder geweten is dat een tekort aan water een belangrijke factor kan zijn bij lage rugklachten.

Algemeen is geweten dat onvoldoende hydratatie kan leiden tot nierfalen,

Chronische lage rugpijn is met ruim 1.5 miljoen patiënten de tweede meest voorkomende pijnklacht in België. Deze aandoening is verantwoordelijk voor meer dan 5,7 miljoen ziektedagen op jaarbasis. De rekening voor de rechtstreekse en  onrechtstreekse kosten veroorzaakt door lage rugpijn bedraagt jaarlijks naar schatting tussen 270 miljoen en 1,6 miljard euro.

Om te begrijpen waarom water nu zo belangrijk is voor de rug is het noodzakelijk de opmaak van de rug de bekijken. De rug bestaat uit wervels met daartussen tussenwervelschijven waarrond tal van spieren en ligamenten vasthechten. Deze structuren geven stabiliteit en beweeglijkheid aan de rug. De tussenwervelschijf of discus, ook wel schokdemper van de rug genoemd, bevat veel water.

Als er een tekort aan water is zal de tussenwervelschijf droger worden en hoogte verliezen waardoor de wervels en gewrichten dichter op elkaar komen te staan. Spieren met te weinig hydratatie gaan harder opspannen en daardoor meer druk uitoefenen op de tussenwervelschijven en ruggewrichtjes. Dit kan samen met andere factoren leiden tot zeer pijnlijke scheurtjes in de discusrand en overbelasting van de ruggewrichten. In een verdere fase gaat de tussenwervelschijf uitpuilen, wat dan een discus hernia noemt.    

Hoeveel water moet je dan drinken?  

De totale minimale hoeveelheid water die je dagelijks moet opnemen is 2,5 liter. Per dag neem je via het voedsel 1 liter water op.

Dus 1,5 liter moet je drinken: 5 glazen.