Hoofdpijn

Jong en oud hebben wel eens last van hoofdpijn. Het is een klacht die maar al te vaak voorkomt. Nochtans krijgt hoofdpijn vaak te weinig aandacht. Onterecht. Het is een slopend probleem dat er vaak voor zorgt dat mensen niet in staat zijn om te werken of huishoudelijke taken te verrichten.

Hoofdpijn zit niet in de hersenen, die zelf niet voorzien zijn van pijnzenuwen, maar in de structuren rondom de hersenen zoals de hoofd- en aangezichtsspieren, bloedvaten, de hersenvliezen, de aangezichtsspieren, de neusbijholten en de huid.

Algemeen wordt deze klacht in 3 categorieën ondergebracht: spanningshoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn, die wordt toegeschreven aan overmatige spanning in nek-, aangezichts- en hoofdspieren, is verreweg de meest voorkomende vorm van hoofdpijn in de praktijk. Deze hoofdpijn komt meestal langzaam opzetten vanuit de nek en straalt dan door naar de achterzijde of het gehele hoofd en vaak naar het gedeelte boven de ogen. Het is ook mogelijk dat er een brandende pijn rondom het hoofd voelbaar is. De hoofdpijn is meestal zeurend van aard, kan mogelijk heviger zijn aan één zijde van het hoofd maar is soms ook overal in het hoofd aanwezig. De pijn komt over het algemeen in aanvallen die soms langer dan een dag kunnen duren, maar meestal na enkele uren weer verdwijnen. Naast hoofdpijn kan ook de nek pijn doen of verminderd bewegelijk zijn. Soms is duidelijk dat de hoofdpijn ontstaat door langdurig in een bepaalde houding te zitten. Mensen die aan deze hoofdpijn lijden hebben vaak het gevoel dat de pijn een eigen leven leidt en dat ze drager zijn van de hoofdpijn.

Oorzaak

De oorzaak van spanningshoofdpijn is voor de patiënt vaak niet duidelijk. Veelal is deze te vinden in overbelasting of functionele stoornissen van de nekstructuren (nekgewrichten, tussenwervelschijven, ligamenten, spieren..). Dit kan een gevolg zijn van bijvoorbeeld een recent of oude nektrauma, zoals een verkeersongeluk of een val, maar ook bruuske bewegingen, verkeerd tillen (baby’s, draagtassen,...), stress of een verkeerde zit- of slaaphouding kunnen de nekstructuren overbelasten. Wanneer dit gebeurt kan die pijn uitstralen naar het hoofd.

Ook de kaakgewrichten en kaakspieren kunnen een bron van spanningshoofdpijn zijn. Veel patiënten weten niet dat de grootste kaakspier, de temporalis, op de zijkant van de schedel vasthecht. Dus wanneer het kaakgewricht slecht werkt kan dit een bron van hoofdpijn zijn.

Om spanningshoofdpijn aan te pakken is het noodzakelijk de oorzaak te vinden.